Voorraadbeheer software – digitaal alles op orde houden

In de computerloze tijd was voorraadbeheer software nog een ambacht. Iemand ging met pen en papier dan geregeld langs alle magazijn-schappen en noteerde de stand van zaken: te weinig van product A, veel te veel nog van product B. Met die handmatig verzamelde gegevens ging dan zijn chef aan de slag en besteedde daar ook weer tijd aan. Deed je dat niet, dan had je kans dat je veel te veel spullen in de opslag kreeg die pas langzaam weer via bestellingen de zaak uit gingen. Je zat dan met dure opslagkosten. Mocht de meneer met pen en papier niet helemaal scherp zijn, dan vergat hij een bepaald artikel omdat het niet meer op de schappen lag. Dit afwezige product werd dan even niet meegenomen en bij de eerstvolgende bestellingen van dat al niet meer aanwezige artikel moest er steeds ‘nee’ worden verkocht. Een blamage voor de zaak maar dus ook winstderving. Want de teleurgestelde klant had snel de deur bij de concurrent gevonden.

Voorraadbeheer software voor vlekkeloos gevuld magazijn

De computer en de software daarin maakten een online voorraadbeheer mogelijk. Je kunt gespecificeerde, op jouw bedrijf toegespitste software kopen en koppelen aan de rest van je digitale apparaten. Op dat moment neemt de software je veel administratief werk en controle uit handen. Je krijgt meer tijd terwijl de software niet alleen je voorraadbeheer zo evenwichtig mogelijk houdt, maar ook tijdig aangeeft wanneer er nieuwe zaken besteld moeten worden. Dat en nog veel meer functies krijg je als je met voorraadbeheer software gaat werken.

Drie methoden van voorraadbeheer

Drie soorten software springen er echt uit als het om online voorraadbeheer gaat. Het hangt een beetje van jouw niche af welke van de drie bij jou het beste gaat werken. Is het in jouw bedrijf nogal eens zo dat je vaak met trage leveringen te maken hebt die je productie dan beïnvloeden? Dan is de methode ‘Just in Time’ niet voor jou weggelegd. Met dit type voorraadbeheer dient de levering van de goederen en de verkoop van de producten echt haarfijn op elkaar te zijn afgestemd. Ook een populaire methode is ‘Last In, First Out’, ook wel LIFO genoemd. Deze voorraadbeheer software werkt uitstekend als je spullen in je magazijn voert die geen houdbaarheidsdatum hebben en tegelijk ook niet lang op de planken liggen, dus een goede doorloopsnelheid hebben. De derde methode heet FIFO (First In, first Out) en is nu juist bedoeld voor producten die wél een beperkte houdbaarheidsdatum hebben (vlees, melk). De oudste spullen in de schappen moeten het eerst weer worden verkocht. Anders blijf je zitten met onverkoopbare producten die over de datum zijn.

Voorraadbeheer software, voordeel halen voor klein prijsje

Je kunt dus die software aanschaffen die het beste bij je business past. Daarmee wordt je magazijnwerk slimmer. Door de voorraadbeheer software krijg je een heel actueel overzicht van je voorraad en ook meer grip op de doorlooptijd van je producten. Van daaruit kun je snel berekenen hoeveel voorraad je minimaal van elk product in het magazijn nodig hebt. En zo optimaliseer je je magazijninrichting. Overtuigd? Ga dan direct naar de website van Swretail.nl.