Waarom evenementen niet zonder groen kunnen?

Zeg nou zelf, we zitten toch allemaal liever in een ruimte die bruist van leven en kleur dan in een kille, grijze zaal? De laatste jaren ben ik me steeds bewuster geworden van de impact die mijn keuzes hebben op het milieu. Het begon met kleine aanpassingen thuis, maar al snel wilde ik dit doorvoeren in álle aspecten van mijn leven, inclusief de evenementen die ik bijwoon of organiseer. Daar komt de zoektocht naar een Duurzame evenementenlocatie om de hoek kijken.

Het belang van duurzaamheid bij events

Duurzaamheid gaat verder dan alleen het scheiden van afval of het verminderen van papiergebruik; het raakt aan hoe we over onze planeet denken en ermee omgaan. Bij het plannen van evenementen houdt dat onder meer in: locaties kiezen die milieuvriendelijk zijn qua bouw en energieverbruik, cateraars selecteren die werken met lokale seizoensproducten en transportopties overwegen die zo min mogelijk CO2 uitstoten. Maar waar begin je als je nog nooit eerder hierover hebt nagedacht?

Karakteristieken van duurzame locaties

Eén ding heb ik geleerd: niet elke plek is gelijk geschapen als het aankomt op duurzaamheid. Een echte duurzame evenementenlocatie heeft vaak certificeringen zoals Green Key of BREEAM om hun prestaties te bewijzen. Ze gebruiken hernieuwbare energiebronnen, hebben waterbesparende maatregelen ingevoerd en hanteren strikte recyclingprogramma’s voor tijdens en na je event. Soms biedt zo’n locatie zelfs creatieve oplossingen zoals dakmoestuinen waar kruiden voor in de catering worden gekweekt!

Inspirerende praktijkvoorbeelden

Toevallig stuitte ik onlangs op een website genaamd “https://circa.nl/“, waar ze precies datgene belichamen waar ik naar zoek. Deze site stond vol inspirerende praktijkvoorbeelden over hoe zij hun events vormgeven met oog voor mens én milieu. Of het nu gaat om efficiënte afvalverwerking of innovatieve initiatieven zoals fietsvalet-parking – elke keer weer verrassen ze me met hun inventiviteit.

Ideenimplementierung für dein nächstes Event

Nu vraag je je vast af: “Hoe pas ik dit toe op mijn eigen events?” Begin klein; elk gebaar telt! Kies voor digitale uitnodigingen boven papieren versies, stimuleer openbaar vervoer of carpooling onder je gastengroep en ga altijd na wat jouw gekozen venue doet aan milieu-initiatieven.Stapje voor stapje kun jij ook verschil maken.

Tot slot realiseerde Ik mij dat verandering vooral start bij onszelf – ons bewustzijn vergroten en actief zoeken naar slimme alternatieven kan al enorm veel impact hebben.Uiteindelijk resulterend in memorabele samenkomsten die niet alleen leuk zijn maar ook liefdevol naar onze planeet.Want laten we eerlijk zijn,wij willen toch allemaal wel iets moois achterlatenen voor toekomstige generaties?