Reddingsboot – als de nood aan de man komt

De kwestie van de zinkende Titanic en het gevecht om in een van de weinige reddingsboten te kunnen komen, is op het witte doek als kassakraker verbeeld. Het geeft ook meteen aan hoe nauw het redden van mensenlevens verbonden is met reddingsboten. Na de teloorgang van de Titanic werd het dan ook verplicht voor schepen om voldoende reddingsschepen mee op de vaart te nemen. Tegenwoordig ziet zo’n reddingsboot er niet langer uit als een oversized roeiboot maar als een RIB. Die letters staan voor Rigid Inflatable Boat. Een rubberen boot met een kloeke sterke romp. 

 

Voor elk weertype geschikt

Eigenlijk is een RIB een kruising tussen een gewone boot en een rubberen boot. Zo’n reddingboot vaart fantastisch want het punt van de zwaartekracht is er veel lager dan in een gewone boot. Daarom kan een RIB ook tijdens ruige weersomstandigheden goed blijven varen. Zelfs bij een lekke romp weet de RIB heel vaak nog wel de haven te bereiken. Een RIB kun je niet huren voor een dagje uit want een RIB heeft per definitie een zakelijk karakter.

 

Internationaal drenkelingen redden

Het mag duidelijk zijn dat een reddingsboot bedoeld is om drenkelingen te redden. Dat doet de Nederlandse KNRM waarbij de RIB’s tot 32 knopen snelheid aankunnen. Ook de Britse RNLI gebruikt rescue boats in RIB stijl. Je kunt zelf ook reddingsboten huren. Natuurlijk niet om lekker te raften, zelfs niet voor werkuitjes. Want een professioneel reddingsvaartuig is geen plezierbootje. Maar bij echt zakelijk gebruik kan het wel. Meestal huur je er dan een rescue team bij. Een van de teamleden is dan vaak tevens de schipper. Die huur RIB’s zijn standaard al voorzien van:

 

  • grote EHBO-koffer
  • reddingslijn
  • rescue board
  • AED (automatische externe defibrillator)

 

Een reddingsboot voor veiligheid

Nederland is een open waterland. We zijn nooit ver van water. Logisch ook dat er heel veel op en rond het water wordt gedaan. Waterfeesten en -evenementen, sporthappenings, festivals, noem maar op. Overal waar veel mensen samen komen, bestaat altijd het gevaar dat er iets vervelends gebeurt. De overheid dekt zich in met vergunningen en de organisator dient voor voldoende veiligheid te zorgen. Dan ben je bij water gerelateerde happenings heel snel aangekomen bij een reddingsteam met een RIB. Ook al is het alleen maar voor de surveillance. En als er dan toch iets gebeurt, kun je snel ingrijpen. Dat geldt natuurlijk ook bij inspecties, patrouilles en goederenvervoer over het water. Ook dan is zo’n team een geruststellend idee.

 

Zakelijke toepassing van de reddingsboot

Je kunt bij Werkboot een professionele rescue boat huren met een goed ingewerkt team dat echt alles weet van het redden van drenkelingen, tot en met de mond-op-mond beademing toe. Zo’n getraind team is uiterst alert op ongelukken en andere misstanden. Een bemanning die je er dus van verzekert dat je waterevenement, waterwedstrijd of welke wateruitdaging dan ook vlekkeloos en veilig verloopt. Om bij nood eventuele drenkelingen zo snel mogelijk uit het water te halen; ook bij plotselinge storm en ontij. Het laat zich raden dat huurders van dit soort boten met reddingsteams vaak uit de hoek komen van brandweer en politie of organisaties en bedrijven die veel in of op het water werken (Boskalis, Ballast Nedam). Een reddingsboot wordt ook wel aangeduid als:

 

  • MOB (man overboard)
  • stand-by boat